Het is hoogzomer, dus geeft ons tuincentrum in Deurne (Antwerpen) en Zoersel u graag opnieuw een paar culinaire tips om van te genieten tijdens je staycation in Tuinesië of op Gran Balconia. Ga eens aan de slag met ingrediënten uit uw tuin, terras- en balkonpotten en maak daar een karaf verfrissende ijsthee of een hartverwarmend potje gezonde thee mee. Leuk om te doen (met de kinderen), gezond én voordelig!
Theetijd
In de zomer kunt u naar hartenlust oogsten van verse kruiden uit eigen tuin en uit potten op uw balkon of (dak)terras. Het zijn gezonde smaakmakers in allerlei gerechten. U kunt ze drogen en eventueel ook invriezen voor later gebruik. En u kunt er een lekker kopje thee van zetten, bijvoorbeeld met verse munt, citroenmelisse of citroenverbena (verveine). Maar u kunt ook thee zetten met de bladeren, bloemen of bessen van allerlei eenjarigen, vaste planten en struiken. Wat dacht u van thee van aardbei en basilicum of van geurgeranium, chocolademunt, appelmunt of kamperfoelie?
Tisanes en ijsthee
Veel van de planten die u kunt gebruiken voor het zetten van een kopje thee of tisane (thee gemaakt van een aftreksel van gedroogde kruiden of bladeren) hebben bovendien een heilzame of geneeskrachtige werking. Wilt u ontspannen voor het slapen gaan? Gebruik dan citroenmelisse en lavendel. Bent u verkouden? Maak dan een mengsel van dropplant (Agastache), lindebloesem en rozenbottel. Munt, bergamot (Monarda), salie en venkelzaadjes bevorderen de spijsvertering, dus die zijn perfect voor na een zware maaltijd, zoals een zomerse barbecue. Voor een thee van bergamotplant (Monarda) kunt u de fijngesneden jonge stelen, bladeren en bloemen gebruiken. Deze smaken lekker met rozemarijn, tijm of citroengras.
Ook voor het maken van een karaf ijsthee zijn er heel veel mogelijkheden. Bijvoorbeeld ijsthee met appel en vlierbloesemsiroop, met basilicum en komkommer of met sinaasappel, gemberwortel en kaneel. Bloemetjes van komkommerkruid (Borago), madeliefjes of rozenblaadjes geven niet veel smaak, maar staan heel vrolijk in een kan ijsthee. U kunt de bloemetjes ook in ijsklontjes invriezen.
Bereidingstips voor uw zelfgemaakte thee
Gebruik 2 theelepels verse bloemen of 1 theelepel gedroogde bloemen voor 1 kop thee. Laat de bloemen 5 minuten in gekookt water trekken. Rozenthee maakt u van 1 eetlepel fijngesneden verse rozenbottels of 1 theelepel gedroogde bottels. Deze laat u 10 minuten trekken. Kruiden hebben sterke smaken, dus daar heeft u maar 1 theelepel verse blaadjes en/of bloemen of 1 takje van circa 10 centimeter van nodig voor een kopje thee. Laat 3 tot 5 minuten trekken.
Leestip
Geniet tijdens het drinken van uw kopje (ijs)thee van de informatieve boeken van Ann Vansteenkiste, herboriste, aromatherapeute en theesommelier. Zij schreef onder andere 'Zelf geplukt. Heerlijke en heilzame bloemen- en kruideninfusies' en 'De stille kracht van thee'.