Ficus

Ficus

Een Ficus is een sterke plant. In de natuur kunnen ze zelfs meer dan vijfhonderd jaar worden. Binnenshuis zijn de omgevingsfactoren voor de Ficus totaal anders dan in de natuur. Tijdens de teelt van de planten zijn ze hier wel gedeeltelijk op voorbereid, maar toch is er een aantal tips, waardoor u meer plezier heeft van een Ficus.

Standplaats
Een Ficus kan zowel op een lichte als op een donkere plek staan. Zorg er wel voor dat de plant niet in het directe zonlicht wordt geplaatst tijdens de hete zomermaanden. Wanneer u eenmaal een plekje heeft gevonden is het raadzaam om de plant daarna niet meer te verplaatsen. Het kost de plant veel energie om te wennen aan een nieuwe locatie. Groeit de Ficus teveel naar één richting dan kunt u hem natuurlijk draaien, liefst met kleine beetjes tegelijk.

Watergift
Hoe lichter de plant staat, hoe meer water hij nodig heeft. De watergift moet dus op de standplaats worden aangepast. Belangrijk is ook om de plant regelmatig water te geven en zorg ervoor dat de potkluit nooit helemaal uitdroogt. Tijdens de rustperiode ('s-winters) weinig gieten met lauwwarm water. 's-Zomers een douche in de vorm van een regenbui wordt door de Ficus op prijs gesteld. Zoiets gebeurt in de natuur immers ook.

Voeding
Om de plant sterk en gezond te houden is het aan te raden om één keer in de twee weken kamerplantenvoedsel aan het water toe te voegen. Ook hier geldt: regelmaat is belangrijk!

Verpotten
Na een jaar heeft de Ficus alle voedingsstoffen uit de potgrond opgenomen. Daarom kan de Ficus het erg waarderen wanneer hij jaarlijks een nieuwe portie potgrond krijgt. Doe dit verpotten in een grotere pot. Verpakte potgrond voor kamerplanten is goed bruikbaar. Om een goede drainage te garanderen legt men een potscherf, of iets van gelijke vorm, onder in de pot met de bolle kant naar boven. Grotere planten (vanaf een meter) hoeven maar eens per twee of drie jaar verpot te worden.

Let op: door het overpotten zal de plant wel flink gaan groeien.

Tocht
De Ficus kan in de natuur wel wind verdragen, maar binnenshuis heeft de Ficus moeite met tocht. Sterker nog, hij kan er absoluut niet tegen. Koude, maar ook warme luchtstromen veroorzaken bladval en zwakken jonge blaadjes af. In korte tijd zal uw Ficus er slecht uitzien.

De Ficus blijft doorgroeien in huis
Dit is te zien aan de jonge, iets lichter gekleurde blaadjes. Oudere bladen zullen uitvallen. Dit is een natuurlijk proces zoals dat bij de meeste bomen in de herfst gebeurt. Gelukkig blijft de Ficus altijd nieuwe bladeren maken. Ficussen met een glad bladoppervlak moeten regelmatig worden afgestoft. Afstoffen kan men doen met een spons, een lapje of een prop watten.

Wist u dat Ficussen ons ook verzorgen? Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat de Ficus een positieve bijdrage levert aan het milieu. Een Ficus zuivert de lucht waarin wij wonen of werken. Tegen het Sick Building Syndrom, het werken of wonen in een gesloten ruimte zonder luchtverversing, kan de Ficus uitkomst bieden.

Meer weten?
Vraag onze tuinadviseurs gerust alles wat u nog meer wilt weten over bamboe en de toepassing ervan in uw tuin. Ze helpen u graag met goede raad en handige tips.

Bron: Ficus Forever

Vragen & contact
Vragen & contact

Heeft u vragen?

Bel 03 320 99 50 voor een goed advies.

Levering:

  • Vandaag bestellen voor 14u00 morgen levering tussen 08u00 en 18u00 van maandag tot vrijdag.
  • Levering dezelfde dag en op zaterdag enkel na afspraak met onze verantwoordelijke Tel: 03 320 99 50
  • Verzendkosten € 7,95 per levering
  • Veilig betalen met Bancontact Mr. Cash